Klik hier voor de mobiele versie
Beneliga: Oberliga:

Preview: de halve finales

Preview: de halve finalesVier clubs, één prijs. De halve finales van de play-offs beginnen vanavond. Den Haag neemt het op tegen Geleen, terwijl Tilburg op Nijmegen stuit. IJshockey.com kijkt vooruit naar twee mooie series.

Den Haag - Geleen --> Koop tickets
Eaters verraste vriend en vijand door in de kwartfinales te winnen van Heerenveen. Kan de ploeg van Chris Eimers in de halve finale een nog grotere stunt uithalen? Tegenstander Den Haag heeft een veelscorende ploeg vol kwaliteit en geldt als de winnaar van de North Sea Cup vanzelfsprekend als de favoriet in deze serie.
De kracht van Den Haag zit hem in de forwards. De lijn van Phil Aucoin, TJ Caig en Tony Demelinne vormt de topdrie van de topscorerslijst van de North Sea Cup. Het drietal is goed voor ruim éénderde van de doelpuntenproductie van de Haagse club. Het team beschikt echter over liefst tien spelers die meer dan tien goals hebben gescoord, waaronder verdedigers John Gordon en Mike Burgoyne.

Dat is behoorlijk in tegenspraak met tegenstander Geleen. Dat beschikt over slechts één speler die de grens van tien goals wist te passeren in de North Sea Cup, Jason Tejchma. In de kwartfinale-serie tegen Heerenveen was diezelfde Techjma met twee goals en drie assists in twee wedstrijden van onschatbare waarde voor zijn team. Maar dat geldt ook voor de statistiek dat zes verschillende spelers in die twee wedstrijden wisten te scoren.
Op papier lijkt ook de defensie van Den Haag prima in orde. Alleen Tilburg Trappers kreeg minder doelpunten tegen tijdens de NSC. Maar toch zijn er vraagtekens. Een groot deel van de defensie is dusdanig gericht naar voren, dat er veel ruimte ontstaat voor tegenstanders. Dat kwam Den Haag in de bekerfinale tegen Tilburg bijvoorbeeld duur te staan. Als het scorend vermogen hapert, is Hijs daarmee kwetsbaar. Vooral omdat Tim Knudsen niet het type seizoen lijkt te hebben waarbij hij zijn team kan redden.

Voor Geleen geldt hier wel een beetje hetzelfde. In de North Sea Cup stond de ploeg defensief niet stevig en gaf te veel kansen weg. In de halve finaleserie tegen Heerenveen werd echter met met meer discipline verdedigd en namen ook de forwards meer hun defensieve verantwoordelijkheid. Doelman Sami Heinonen had bovendien een ijzersterke serie die hij bekroonde met het stoppen van alledrie de penaltyshots van Heerenveen op het beslissende moment. De onderlinge verhouding in de laatste vier ontmoetingen is niet zo scheef als je zou verwachten tussen de nummers één en zes van de North Sea Cup. Beide teams wonnen hun thuiswedstrijden. Daarbij springt de 14-1 zege van Den Haag er wel behoorlijk uit. Daarmee kon het weleens een spannendere serie worden dan het op papier lijkt.

Den Haag heeft natuurlijk met afstand de beste papieren om deze serie te gaan winnen, het scorende vermogen zou daar garant voor moeten staan. Geleen heeft echter tegen alle verwachtingen in de halve finales bereikt en kan dus frank en vrij beginnen aan de serie. Als Sami Heinonen zijn niveau uit de halve finales kan vasthouden, is er veel mogelijk.

Tilburg - Nijmegen --> Koop tickets
In het kleine Nederlandse ijshockeywereldje gelden wedstrijden tussen Tilburg en Nijmegen als bijzonder. Dat heeft waarschijnlijk veel van doen met het succes van beide clubs in de afgelopen twintig jaar. In de laatste twintig jaar ging het kampioenschap dertien keer naar één van deze twee teams. Vorig jaar won Devils nog de landstitel in de finaleserie tegen Trappers en nu treffen de beide teams elkaar al in de halve finale.

Tilburg Trappers heeft met slechts zeventig tegengoals met afstand de minst gepasseerde defensie van de North Sea Cup. In de vier wedstrijden tegen Nijmegen incasseerde de ploeg van Theo van Gerwen echter 27 procent van de tegengoals, wat bijna twee keer zo veel is als het gemiddelde tegen andere opponenten. Drie van de vier onderlinge duels werden ook door Nijmegen gewonnen, waaronder de laatste in Tilburg. Nijmegen had tijdens de NSC de op één na meeste treffers, maar ook de meeste tegengoals van de clubs in de topvijf en 45 meer dan Trappers. Ook de serie tegen Eindhoven was met 23 goals in drie wedstrijden er eentje voor de scherpschutters.

Tilburg Trappers heeft in Steven Yetman en Benoit Doucet twee spelers die zelf kunnen scoren, maar vooral ook anderen beter laten spelen. Ook Peter van Biezen, Josh Liebenow en Casey Vanschagen leverden offensief hun bijdrage in de North Sea Cup. Zes spelers in totaal hadden tien goals of meer. Daarmee is het scorend vermogen iets meer verdeeld dan bij Nijmegen, waar vijf spelers die status hadden. Daar staat tegenover dat de topdrie van de Nijmeegse topscorerslijst evenveel of meer goals scoorde dan de nummer één van Tilburg. Tyler Mazzei en Raphael Joly zijn de belangrijkste doelpuntenmakers aan Nijmeegse kant, terwijl ook Adam Krug, Martin Persson en Dan McGoff regelmatig het net weten te vinden.

Defensief profiteert Trappers van het solide spel van Stanislav Nazarov en Rody Jacobs, alsmede de regelmatig uitblinkende Scotty Balan. Met Pippo Limnell, Andreas Nilsson en Alexey Loginov heeft Tilburg bovendien ook in de breedte veel keuze. Nijmegen Devils profiteert van het sublieme spel van Dan McGoff en ziet Jesse Baraniuk vrijwel wekelijks beter worden. Jurryt Smid, Rick Wijnen en Tyler Stitt leveren hun bijdrage, terwijl het voor Nijmegen ook zeer belangrijk is dat Nick de Jong zijn shifts meepakt. Bij Trappers in het doel beleeft Ian Meierdres zijn definitieve doorbraak en heeft de ploeg met Billy Blasé een prima vervanger. In Nijmegen is Stephane Cesar wisselvalliger, maar heeft al op verschillende momenten laten zien in belangrijke wedstrijden zijn beste spel te laten zien.

Tilburg presteerde de afgelopen maanden regelmatiger dan Nijmegen en legde zo beslag op de tweede plek. Aan de andere kant lijkt Devils gezien de onderlinge resultaten een bijzonder lastige tegenstander. Het lijkt in ieder geval een serie te worden op het scherpst van de snede, waarbij het moeilijk aan te geven is welk van de twee teams als winnaar uit de strijd zal komen.

Delen op social media: 


Geplaatst door Joep Meijsen op vrijdag 4 maart 2011.  

Reageer op dit artikel

Sportimex

Maple Leaf Sports

Thillarts Hockey

YouSkate.be

Winner Sport Equipment

Rono Sport