Klik hier voor de mobiele versie
Beneliga: Oberliga:

Oranje start met zege op Roemenen

Oranje start met zege op RoemenenHet Nederlands team is het WK in Krynica begonnen met een 4-1 overwinning op Roemenië. Diederick Hagemeijer had twee goals in de ontmoeting. ‘We hebben het hoofd op het juiste moment koel gehouden.’

Marcel Kars is de meest ervaren speler bij Oranje. De aanvoerder lacht na de wedstrijd op de vraag of hij zich de laatste keer kan herinneren wanneer Nederland voor het laatst een openingswedstrijd van een WK wist te winnen. Tegen Roemenië lukte dat dankzij een sterk tweede deel van de ontmoeting. Oranje kwam in de tweede periode eerst met 1-0 achter, overleefde daarna een kort Roemeens offensief en gebruikte daarna de kansen op de powerplay om de achterstand om te zetten in een overwinning.

Diederick Hagemeijer had met twee goals een belangrijk aandeel in de Nederlandse overwinning. ‘We begonnen wat nerveus aan de wedstrijd. Dat is logisch als je geen oefenwedstrijden hebt gespeeld en het voor sommige spelers weken geleden is dat ze een wedstrijd hebben gespeeld. Maar de powerplay en de penaltykill liepen goed en we zijn blij met de overwinning’, aldus de aanvoerder van Tilburg Trappers na de wedstrijd.

Ook bondscoach Larry Suarez was vanwege het ontbreken van oefenwedstrijden vooraf wat nerveus. ‘Het was goed dat we na de achterstand op het juiste moment het hoofd koel hebben gehouden. Ik vind het moeilijk om te zeggen wie bij Nederland de beste speler was. We hebben een team zonder echte sterren en moeten het hebben van het collectief. We hebben vrijwel alle spelers vandaag gebruikt en dat is goed uitgepakt. We hebben al goed fysiek gespeeld en dat kan in de komende wedstrijden nog beter worden.’

De eerste periode verliep voor beide teams wat onwennig. De opbouw liep niet geweldig en er waren weinig kansen. Een sterk contrast met de wedstrijd ervoor tussen Australië en Korea die bijna van begin tot einde een spektakel was, waarbij de Koreanen in de slotfase wisten uit te lopen naar een 8-4 overwinning. Dat veranderde echter in de tweede periode, waarin Roemenië eerst het initiatief nam, maar Oranje vervolgens met stalen vuist terugsloeg.

De Roemenen bouwden vanaf het begin van de tweede periode een klein overwicht op en het was Roberto Gliga die de ploeg na 27 minuten spelen op voorsprong zette. Daarna kroop Oranje twee keer door het oog van de naald. Roemenië raakte de paal en zag een inzet door de benen van de verder goed keepende Ian Meierdres verdwijnen om daarna te zien hoe de puck door de Oranje-defensie van de lijn werd gehaald.

Een dubbele straf tegen de Roemenen bood Nederland daarna de gouden mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Eerst was het Ivy van den Heuvel die van dichtbij de gelijkmaker binnenschoot.

En met de vierde Roemeen terug op het ijs schoot Diederick Hagemeijer het Nederlands team op voorsprong. Toen diezelfde Hagemeijer drie minuten later ook nog de 3-1 binnenschoot had Oranje een marge om te verdedigen.

Dat gebeurde in de derde periode met verve, al zag Diederick Hagemeijer nog volop ruimte voor verbetering. ‘We hadden nog te veel situaties met opschaatsende verdedigers, waardoor er situaties ontstonden met twee of drie tegen één voor Roemenië. Dat kunnen we ons tegen snellere ploegen als de Koreanen en de Polen niet veroorloven.’ Over het algemeen overheerste echter de tevredenheid over de eerste overwinning van het toernooi.

Oranje vervolgt het WK maandag om 13.00 uur tegen Australië.

Foto's: Marco Spelten

Delen op social media: 


Geplaatst door Joep Meijsen op zondag 15 april 2012.  

Reageer op dit artikel

Sportimex

Maple Leaf Sports

Thillarts Hockey

YouSkate.be

Winner Sport Equipment

Rono Sport